πέλετ

Τι είναι τα πέλετ?

Πρόκειται για μια μορφή βιοκαυσίμων με ευρέως διαδεδομένη χρήση και πλήθος εφαρμογών, που αποτελείται από συσσωματώματα βιομάζας ξυλώδους μορφής. Για την παραγωγή τους ως πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα υπολείμματα επεξεργασίας του ξύλου, τα δασικά υπολείμματα αλλά και γεωργικά υπολείμματα. Τα συσσωματώματα είναι τυποποιημένο κυλινδρικό βιολογικό καύσιμο με προδιαγραφές ποιότητας, για την παρασκευή του οποίου δεν χρησιμοποιούνται κόλλες ή χημικά πρόσθετα – μόνο υψηλή πίεση και ατμός, γεγονός που τα καθιστά απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον.
Το σχηματιζόμενο προϊόν χαρακτηρίζεται από υψηλή συνοχή, χαμηλό ποσοστό υγρασίας (λιγότερο από 10%) και μεγάλη πυκνότητα (>650 kgr/m3), γεγονός που επιτρέπει την καύση του και την υψηλή θερμική του απόδοση. Επιπλέον οι μικρές του διαστάσεις και η γεωμετρικότητα του σχήματός του, επιτρέπουν την εύκολη αποθήκευση και χειρισμό του. Σε αυτό συμβάλλει και η δυνατότητα συσκευασίας των wood pellets σε σάκους των 15, 20 και 50 kgr.
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας, τα wood pellets που κυκλοφορούν στην Ευρώπη έχουν ως ποιοτικό standard την παραγωγή έως 1% τέφρα κατά την καύση τους. Αυτό επιτυγχάνεται από το συνδυασμό της παραγωγικής διαδικασίας και της καθαρότητας των υλικών.

 

Από τι φτιάχνονται τα πέλετ?

Η καλύτερη ποιότητα pellet ξύλου αποτελείται από καθαρό πριονίδι και φλούδες ξύλου που έχουν χαμηλό ποσοστό ρητινών και δεν έχουν προσθήκη κόλλας. Πεύκο, έλατο, σημύδα, οξιά, δρυς ή ξύλο ιτιάς είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ξύλα για την κατασκευή καυσίμου pellet. Συχνά αναφέρεται ότι τα καλύτερα pellet είναι τα ανοιχτόχρωμα που συνήθως παρασκευάζονται από έλατο και πεύκο. Το ανοιχτό χρώμα φανερώνει ότι το pellet έχει χαμηλή περιεκτικότατηα σε φλοιό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ποσοστό στάχτης και στη θερμιδική απόδοση.

Agri-pellets και pellets

Τα pellets που παράγονται από υπολείματατ αγροτικών προϊόντων ονομάζονται agri-pellets και έχουν χαμηλότερη θερμική αξία η οποία κυμαίνεται από 12 εώς 17 MJ/kg ενώ η ποσότητα της στάχτης που μένει έπειτα από την καύση είναι περίπου 3-7%. Το μεγάλο προτέρημα τους είναι η τιμή η οποία είναι εώς και δυο φορές οικονομικότερη από την τιμή των pellet ξύλου. Η διαθεσιμότητα των agri-pellets είναι πολύ μεγάλη και ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Όπου υπάρχει ανάγκη για άνεση στη χρήση και μικρό καθαρισμό οι καταναλωτές επιλέγουν τα pellets ξύλου ενώ όταν το μοναδικό κίνητρο είναι η οικονομία τότε τα agri-pellets αποτελούν μια πολύ καλή λύση.

Όταν επιλέγονται σαν καύσιμο τα agripellets είναι σημαντικό να φροντίσουμε και την υψηλότερη δυνατή άνεση λειτουργίας για το χρήστη, η οποία μπορεί να διασφαλιστεί χρησιμοποιώντας ένα καυστήρα από τη σειρά REVO – υψηλή απόδοση καύσης και το πατενταρισμένο σύστημα περιστρεφόμενου θαλάμο καύσης διασφαλίζουν τον συνεχή καθαρισμό του καυστήρα από τη στάχτη.

Πως παράγονται τα πέλλετ?

Τα pellet ξύλου όπως και οι μπρικέτες παράγονται σε μηχανικούς σπαστήρες. Η παραγωγή τους ξεκινάει από ακατέργαστα κομμάτια ξύλου που μετά απο επεξεργασία (σπαστήρες) σπάνε σε μικρότερα κομμάτια. Τα pellet καλής ποιότητας δεν περιέχουν καθόλου χημικά πρόσθετα. Η μάζα συμπυκνώνεται με υψηλή πίεση και ατμό και παίρνει την τελική μορφή της που είναι η γνωστή μορφή του pellet. Τα pellet παράγονται πιο συχνά σε κυλίνδρους με διάμετρο από 6mm εώς 8mm.

Ανανεώσιμη ενέργεια – Φιλικό προς το περιβάλλον

Κατά τη διάρκεια της καύσης το pellet και του agripellet δεν εκλύονται βλαβερά για το περιβάλλον και τον άνθρωπο αέρια. Εκλύεται CO₂, το ισοζύγιο του οποίου τείνει να είναι μηδενικό αφού το παραγόμενο CΟ2 από την καύση αφομοιώνεται σχεδόν εξ’ολοκλήρου από την ανάπτυξη του φυτού.
Υπάρχουν δέντρα που εξαιτίας της γρήγορης ανάπτυξης τους καλλιεργούνται με σκοπό την παραγωγή pellet.

Γιατί pellet?

Χρησιμοποιώντας ως καύσιμο το pellet προστατεύουμε το περιβάλλον και μειώνουμε πολύ το κόστος θέρμανσης. Με λίγα λόγια ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ.

Τα pellet πωλούνται σε σακούλες των 15Kgr, σε big bag του 1 tn καθώς και σε βυτία ανεφοδιασμού.

Τι πρέπει να γνωριζετε όταν αγοράζετε pellet

Πριν αγοράσουμε κάποια μεγάλη ποσότητα πέλετ καλό είναι να αγοράσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αρχικά μια δοκιμαστική ποσότητα. Η μεγάλη ποσότητα στάχτης και ο σχηματισμός clinker φανερώνει την κακή ποιότητα pellet καθώς και πιθανή πρόσμιξη άλλων ουσιών. Για να λυθεί το πρόβλημα της κακής ποιότητας pellet δημιουργήθηκε η σειρά καυστήρων PellasX REVO – χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του περιστρεφόμενου θαλάμου καύσης υπάρχει αυτόματος και συνεχής καθαρισμός της στάχτης κατά τη διάρκεια της καύσης.

Τα πέλλετ πρέπει να:

  • εχουν 7-12% ποσοστό υγρασίας,
  • έχουν ομοιόμορφο σχήμα,
  • πωλούνται σε κλειστές πλαστικές σακούλες,
  • είναι απαλλαγμένα από σκόνη,
  • έχουν χρώμα και μυρωδιά παρόμοια με το ξύλο.

Οι καυστήρες Pellas X λειτουργούν με pellet διαμέτρου 6-8mm

Ποιοτικά Πιστοποιητικά Pellet

Τα πιστοποιημένα pellets είναι ποιοτικά εγγυημένα. Πριν το 2011 δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι και κοινοί κανονισμοί στην Ευρώπη για την ποιότητα του pellet. Μόνο οι χώρες που είχαν αναπτυγμένο τον κλάδο της ξυλείας και κατά συνέπεια τα pellet ήταν πιο διαδεδομένο προχώρησαν σε έκδοση των δικών τους πιστοποιητικών. Τα καυσιμα pellet υψηλής ποιότητας έχουν τα παρακάτω πιστοποιητικά:

certyfikaty-pelletu-din-plus-onorm-en-plus

  • ÖNORM M 7135
  • DIN 51731
  • DIN plus
  • SS 18 71 20 – 1 Grupa
  • EN plus A1

Χαρακτηριστικά pellet στα πιστοποιητικά:

 

Pellet criteria Unit ÖNORM M 7135 DIN 51731 DIN plus SS 18 71 20 EN plus A1
Θερμική αξία (Q) MJ/kg >18 17,5 16,5≤ Q ≤19 ≥16,9 16,5≤ Q ≤19
Υγρασία % <10 <12 ≤10 <10 ≤10
Σκόνη % <0,5 <1,50 ≤0,7 <0,07 ≤0,7
Διάμετρος (r) mm 4≤ r ≤10 4≤ r ≤10 6±1; 8±1 4≤ r ≤10 6±1; 8±1
Μήκος (a) mm 5 x r <50 3,15≤ a ≤40 4 x r 3,15≤ a ≤40

 

Επιλέγοντας πιστοποιημένα pellet μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι για την καλύτερη ποιότητα του υλικού.